In 2007 is de nieuwe wet op de Archeologische Monumentenzorg in werking getreden. Hierin zijn de uitgangspunten van het Europese verdrag van Valetta (Malta) voor Nederland uitgewerkt. In deze Wet is vastgelegd dat gestreefd dient te worden naar behoud en beheer van archeologische waarden in de bodem (in situ) en het beperken van (de noodzaak van) archeologische opgravingen (behoud ex situ). Het uitganspunt is tevens ‘de verstoorder betaalt’. Als uitgangspunt voor de archeologische monumentenzorg heeft de Rijksoverheid de bestemmingsplannen genomen. Via het bestemmingsplan worden middels bouw-, sloop- en aanlegvergunningen kaders gegeven hoe met het archeologisch erfgoed in de bodem omgegaan dient te worden. Gemeenten kunnen hierdoor het ruimtelijk beleid naar eigen inzicht invullen en zodoende een goede afweging maken tussen de zorg voor het cultuurhistorisch- en archeologisch erfgoed en andere maatschappelijke taken. Naast de plichten die de gemeente heeft, hebben zij nu de mogelijkheid om binnen de wettelijke kaders en regelgeving een eigen weg in te slaan. Hamaland Advies adviseert u graag hier invulling aan te geven.
Per 2016 is de Erfgoedwet van toepassing, waarin de bestaande wet- en regelgeving geharmoniseerd is. De verantwoordelijk voor de bescherming van het erfgoed wort zoveel mogelijk bij het erfgoedveld zelf gelegd. Omgang met erfgoed in de fysieke leefomgeving is daarbij in de meeste gevallen ondergebracht in de Omgevingswet.
De Archeologische Monumentenzorg gaat uit van een getrapte cyclus van onderzoek, welke hiernaast in een verkort schema is weergegeven. In de eerste fase wordt meestal een bureauonderzoek uitgevoerd, gecombineerd met een verkennend bodemonderzoek. Indien hierbij archeologische waarden worden aangetoond, vindt na de eerste fase meestal een waardering plaats van de aangetroffen resten. Indien behoud in situ van behoudenswaardige archeologische resten niet mogelijk is, bestaat de laatste onderzoeksfase uit het opgraven van de vindplaats.
Bron afbeelding: stroomschema archeologisch onderzoek (SIKB)